SİZİ ARAYALIM
İnternet Reklam Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Markaları hedef kitleye ulaştıran, marka bilinirliğini, satış ve karlılığını artıran en etkili pazarlama yöntemi kuşkusuz ki dijital reklamlardır. Markaların dijitaldeki varlığı ve dijital stratejileri profesyonelce kullanmaları aynı zamanda onların prestijini artıran başlıca unsurlar arasında yer almaktadır.
Bununla birlikte sektörlerde markaların artması ve rekabetin çoğalması, dijitalin ciddi bir ekonomi haline gelmesi ve kontrol edilebilirliğinin sağlanması adına T.C Cumhurbaşkanlığı 18 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de duyurduğu bir karar ile internet reklamlarına yeni bir vergi düzenlemesi getirdi. Bu bağlamda, 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere internet reklamları için %18 KDV ve %15 tutarında Ek Vergi Kesintisi yapılması zorunlu hale getirildi.
Peki bu yeni düzenleme, yani İnternet Reklam Vergisi hakkında siz neler biliyorsunuz? Markanız için dijitalde yaptığınız reklam çalışmaları İnternet Reklam Vergisi kapsamında sizi mükellef yapar mı? Geriye dönük beyan etmeniz gereken ve İnternet Reklam Vergisi kapsamına giren çalışmalarınız var mı?
Dilerseniz birlikte İnternet Reklam Vergisi ile ilgili sıklıkla sorulan soruların yanıtlarına göz atalım…
Bireysel olarak verilen internet reklamları için nasıl bir yol izlenmesi gerekir?
İnternet Reklam Vergisi kapsamında yapılması gereken kesintilerden muaf olmak, bireysel olarak verilen internet reklamlarında mümkün değildir. Vergi kesintisi yapmadan gerçekleştirilen reklam çalışmaları, cezai işlem olarak mükelleflere geri dönecektir. Bu konuda muhabsebe departmanınızla görüşebilir ve süreci takip etmelerini, aynı zamanda sizi bilgilendirmelerini isteyebilirsiniz.
Google, Facebook ve Instagram gibi dijital platformlarda sıklıkla ödeme yapılır ve bu ödemeler de aynı sıklıkla faturalandırılır. Google ayda yaklaşık 3ila 4 kez, Facebook ve Instagram ise reklam harcaması yapılan her gün için ayrı fatura oluşturur. İnternet Reklamı Vergisi kapsamında her ödeme için ayrı beyan verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan dijital reklam ödemelerinin takibinin sıkı denetlenmesi ve buna göre vergi beyanı verilmesi önem kazanmaktadır.
İnternet Reklam Vergisi ne sıklıkla ödenir?
Internet Reklam Vergisi kapsamında yapılan kesintiler her ay ödenmelidir.
CRM Medya Turizm ile çalışmak, markalara İnternet Reklam Vergisi açısından ne tür kazanımlar doğurur?
Bir markanın dijital reklamları, hedef kitleye yönelik oluşturulan içerik ve başarılı operasyon yönetimi, o marka için kurumsallığın ve markayla kurulan bağların temelini oluşturur. Dolayısıyla alanında profesyonel bir dijital ajansla çalışmak, bir marka için varlığını geleceğe taşımanın başlıca adımlarından biri olarak gösterilebilir.
Bunun yanında, yeni yasa ile İnternet Reklam Vergisi sistemi kapsamında, yapılan reklam harcamalarından alınan %18 KDV ve %15 Ek Vergi Kesintisi, markanızın CRM Medya Turizm aracılığıyla verilen reklamlarında maliyetleriniz düşerken, yapılan profesyonel çalışmalar sayesinde reklamlarınızın etkinliğini artırabilir, verimliliği yükseltebilirsiniz.
Ayrıca herhangi bir cezai işlem kaygısı ve fatura takibi gibi yükümlülüklerden de kurtulmuş olursunuz.
İnternet reklamlarının ödemeleri kolaylıkla tespit edebilir mi?
Dijital platformlar için yapılan ödemeler banka havalesi, EFT ya da kredi kartı ile yapıldığı için takibi ve tespiti oldukça kolaydır. Yapacağınız ödemeler, kayıtlara kurumların adı ile düşmektedir.
İnternet reklam ödemeleri hangi koşullarda tespit edilemez?
İnternet reklamcılığında Google, Facebook ve Instagram gibi kurumlara nakit ödeme yapmak mümkün olmadığı için tespit edilmemesi söz konusu değildir. Buna karşılık, yurt dışından bir şirket veya yurt dışında yabancı bir bankadan yapacağınız ödemeler T.C kamu kurumları tarafından tespit edilemeyebilir. Ne var ki bu sefer de bulunduğunuz ülkenin vergilendirme sistemi devreye girecektir. Örneğin AB ülkelerinde de benzer vergi kesintileri bulunur ve bu kesintilerde oranlar her ülke için farklılık gösterir. Üstelik vergi cezaları ve kesinti oranları ülkemizdekinden daha yüksektir.
İnternet Reklam Vergisi için yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefler ne tür yaptırımlarla karşılaşırlar?
İnternet Reklam Vergisi yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükelleflerin 1 Ocak 2019’dan önce olmamak kaydıyla ödemelerinde 5 yıl geriye dönük inceleme başlatılır ve İnternet Reklam Vergisi borcu tespit edilir. Kurumlar ve şahıslar aynı uygulamaya tabi tutulur. Ödenmeyen rakam yasal faizi ile talep edilir.
Vergi Usul Kanunu’nun 355. maddesine göre her bir evrak/ödeme için 1.600TL özel usulsüzlük cezası düzenlenir. Bu, vergilendirme sistemindeki günümüz ücretlendirmesidir. Bu ödemelerden doğan Gelir Vergisi, Damga Vergisi gibi vergiler de mükelleften ayrıca tahsil edilecektir.
Buradan çıkarılacak bir sonuç olarak, siz değerli sektör profesyonellerinin reklam maliyetlerini düşürebilmeleri ve takip gerektiren, zaman kaybı ve yine maliyetler ortaya çıkaran bu tür yükümlülüklerle birlikte, dijital reklamcılık konusunda profesyonel destek almanızın markanızın yararına olacağına işaret etmek isteriz. Alanında profesyonel bir dijital reklam ajansı ile çalışarak, sektördeki rekabette daima avantajlı pozisyonda kalma fırsatı bulabilirsiniz.